juni 17, 2024

Vijf originele herfstwandelingen in Vlaanderen

N u de temperatuur zachtjes begint te dalen en de bomen zich ontdoen van hun bladeren lijkt de herfst écht in het land. Tijd dus om te genieten van de kleurenpracht in de natuur en op zoek te gaan naar zeldzame paddenstoelen en eetbare kastanjes. Deze bekende en minder bekende wandelingen brengen je op de mooiste plekjes in Vlaanderen. Dankzij de app RouteYou kan je zelfs zonder enig gevoel voor oriëntatie op het juiste pad blijven.

De Renesse-Salphenpad in Antwerpen (10 km)

Deze mooie wandelroute start aan kasteeldomein de Renesse in Oost-Malle. Met een beetje geluk kunnen wandelaars een vleermuiskolonie spotten in de ijskelder van het kasteel. Nadien gaat het pad langs een rentmeesterswoning, een gehucht in typische Frankische stijl genaamd 'Salphen' en de Sint-Antoniuskapel. Tot slot kunnen wandelaars de beschermde fauna en flora in het ’s Herenbos bewonderen. Vanwege de vele onverharde paden is het aangeraden om stevig schoeisel te dragen. De route is te volgen met knooppunten.

https://www.routeyou.com/nl-be/route/view/7970728/recreatieve-wandelroute/de-renesse-salphenpad

Toerisme Malle

De vierbossenwandeling in Oost-Vlaanderen (11 km)

Zoals de naam doet vermoeden gaat deze prachtige wandeling door maar liefst vier bossen rond Wetteren. De start bevindt zich in het Paelepelbos. Nadien doorkruisen wandelaars het Bos van Smetlede en het Hospiesbos, gekend om zijn vele soorten paddenstoelen. Het pad kronkelt ook door de vallei van de Serskampse Beek met een avontuurlijk houten weg boven de moerassige stukken. De bossen worden afgewisseld met boomgaarden, rozenkwekerijen en wijngaarden. De route is te volgen met wegwijzers en dorstige wandelaars kunnen halfweg een bezoek brengen aan café t Boerenparlement.

https://www.routeyou.com/nl-be/route/view/8648971/wandelroute/4-bossenwandeling

Toerisme Wetteren

De Pompeschittersroute in West-Vlaanderen (8,7 km) 

Deze wandeling door het dorpje Dadizele, tussen Kortrijk en Ieper, werd vernoemd naar de inwoners ervan. Volgens een legende had een Dadizelenaar ooit zoveel bier en pruimen gegeten dat hij op weg naar huis zijn toevlucht moest nemen in de eerste pompbak die hij tegenkwam. De inwoners van Dadizele kregen sindsdien de spotnaam 'pompeschitters'. De prachtige route start in Domein 't Torreke en gaat langs onverharde paden tussen akkers en weilanden. Wandelaars passeren ook enkele kerktorens, kappelletjes en hoeves. De wandeling is bewegwijzerd met zeshoekige bordjes.

https://www.routeyou.com/nl-be/route/view/2059356/wandelroute/pompeschitters-wandelroute

Foto Westtoer

Abdijsite Herkenrode in Limburg (9.4 km)

De abdij van Herkenrode was 600 jaar geleden de rijkste vrouwenabdij van de Nederlanden. De prachtige Middeleeuwse gebouwen verspreid over de site werden gerestaureerd met behoud van hun oorspronkelijke constructie. De abdij trekt heel wat bezoekers die er genieten van de rust en geschiedenis. Het grote omliggende natuurgebied is erg in trek bij wandelaars. Tijdens de route van 9 km passeren ze het natuurreservaat van Herkenrode, het Vijvergebied met zeldzame- dier en plantensoorten en het Bamberikbos.

Abdijsite Herkenrode: Wandelroute - 9.4 km - Wandelroute | RouteYou

Toerisme Vlaams Brabant

Dwars door de Hagelandse heuvels in Vlaams-Brabant (10.2 km)

Deze wandeling door de streek tussen Leuven en Aarschot was in 2013 genomineerd voor de mooiste wandeling van Vlaanderen Vakantieland. Het pad start aan het Kasteel van Horst in Sint-Pieters-Rode, bekend van de stripverhalen van de Rode Ridder. Onderweg genieten wandelaars van afwisselende landschappen tussen de fruitbomen doorheen de vallei. Wie halverwege honger heeft, kan terecht in brasserie Gempemolen. De wandeling bevat vooral onverharde wegen en is te volgen met wandelkooppunten.

https://www.routeyou.com/nl-be/route/view/1394604/wandelroute/dwars-door-de-hagelandse-heuvels