juni 17, 2024

De Lijn bestelt 60 elektrische bussen voor een emissievrije vloot tegen 2035

D e Lijn heeft de bestelling goedgekeurd van 60 elektrische bussen bij Van Hool en VDL. De raad van bestuur heeft ook laadinfrastructuur voor de e-bussen en e-hybrides aangekocht. "Met de vrijgemaakte middelen kunnen we al een eerste grote stap zetten in de vergroening", zegt directeur-generaal Ann Schoubs.

Busproducenten Van Hool en VDL kwamen als best geplaatste inschrijvers uit de openbare aanbestedingsprocedure, waaraan 11 kandidaten deelnamen. Ze beantwoordden het best aan de gunningscriteria en boden de beste prijs-kwaliteitsverhouding aan inzake total cost of ownership, autonomie tussen laadbeurten, technische kwaliteit en look & feel. Als best gerangschikte inschrijver mag Van Hool 60% van de 60 e-bussen of 36 stuks leveren, VDL als tweede gerangschikte 40% of 24 stuks. De e-bussen worden geleverd vanaf het laatste kwartaal van 2022. Deze bestelling gaat over een bedrag van bijna 28 miljoen euro.

Lydia Peeters, minister van Mobiliteit en Openbare Werken: “Dit is de eerste echte stap die De Lijn zet in de vergroening van het Openbaar Vervoer in Vlaanderen. De Vlaamse regering heeft enkele weken geleden een ambitieus Klimaatplan voorgesteld, waarbij het openbaar vervoer een belangrijke rol speelt. Om de klimaatdoelstellingen waar te maken, moeten we in Vlaanderen volop de kaart van duurzame verplaatsingen trekken. We moeten werk maken van een vlotter, veiliger en milieuvriendelijker vervoersysteem.”

Comfort en vergroening

“Met deze aanbesteding haalt De Lijn de nieuwste technologie in huis. Deze e-bussen gaan in op de concrete vragen van onze reizigers. Zo wordt het bijvoorbeeld voor rolstoelgebruikers eenvoudiger om de bus te nemen dankzij de elektrische oprijplaat die gemakkelijker te bedienen is", zegt Ann Schoubs, directeur-generaal van De Lijn. De bestelling is een volgende stap in het vergroeningsprogramma om tegen 2035 de volledige vloot en bijhorende infrastructuren emissievrij te maken. "We hebben de nodige laadinfrastructuur besteld voor deze e-bussen en e-hybrides waarmee we de stedelijke gebieden zo snel mogelijk emissievrij zullen bedienen. Deze bestellingen tonen aan dat het De Lijn menens is om samen resoluut te vernieuwen. Met de vrijgemaakte middelen kunnen we al een eerste grote stap zetten in de vergroening", aldus Schoubs.