september 12, 2024

Niet-gevaccineerden zijn in Australië enkel nog welkom in essentiële winkels, "Betogers worden neergeschoten met rubberen kogels"

I n Australië geldt het 2G-beleid, waarbij enkel gevaccineerden of mensen die recent hersteld zijn van het coronavirus mogen deelnemen aan het publieke leven. Wie de regels overtreedt riskeert een boete tot 11.000 dollar. Ondanks deze strenge maatregelen blijft Megan Kennedy (36) bij haar keuze om zich niet te laten vaccineren. Ook Michael Pleban (34) die zich wel liet vaccineren, is niet tevreden met het beleid van de overheid.

Met een lange lijst van regels voor niet-gevaccineerden is Australië een van de strengste landen ter wereld. In de staat New South Wales moeten niet-gevaccineerden van thuis uit werken, tenzij het niet anders kan. Ook buitenkomen met meer dan één persoon buiten het huishouden is verboden. Ze mogen niet op bezoek bij anderen thuis, behalve bij noodgevallen. De toegang tot horeca, clubs, evenementen, bibliotheken, musea, sportcentra, zwembaden, kappers, schoonheidssalons en andere recreatieplaatsen is verboden. Buiten sporten is wel toegelaten, maar slechts met één persoon. Enkel in essentiële winkels zoals supermarkten, tankstations, krantenwinkels, postkantoren en apothekers zijn niet-gevaccineerden momenteel nog welkom.

Sterk immuunsysteem

Ondanks deze strenge regels kiest de Australische Megan Kennedy (36) ervoor om zich niet te laten vaccineren. Ze heeft daarvoor verschillende redenen. "De vaccins zitten nog tot 2023 in de experimentele onderzoeksfase, dus niemand kent de effecten op lange termijn", vertelt ze. "Het vaccin blijkt ook niet effectief, want gevaccineerden zijn nog steeds besmettelijk en worden nog ziek. Ik heb een sterk immuunsysteem en bezit zelfs antilichamen voor COVID-19. Het sterftecijfer is heel laag en de mensen die overlijden zijn voornamelijk ouderen met onderliggende aandoeningen. Voor mij zou de ziekte zoals een griep zijn, en daarvoor neem ik ook geen vaccin. Bovendien zijn er sinds de vaccinatiecampagne veel gevaarlijke bijwerkingen gemeld.”

“Australië was ooit een vrij land, maar sinds de strenge regels verhuizen heel wat mensen naar andere landen."

Megan vindt de strenge maatregelen voor niet-gevaccineerden oneerlijk. "De overheid sluit ons op als criminelen en schendt onze vrijheid en mensenrechten. Ze creëert verdeeldheid tussen gevaccineerden en niet-gevaccineerden. Australië was ooit een vrij land, maar sinds de strenge regels verhuizen heel wat mensen naar andere landen." De maatregelen zijn volgens haar ook nefast voor mensen met mentale problemen. "Het verplicht thuis zitten heeft mijn depressie, PTSD en angst verergerd. Mijn partner is wel gevaccineerd en wil activiteiten doen met mij, maar dat is niet mogelijk. Dat maakt het moeilijk voor ons allebei", vertelt ze.

Strenge handhaving

Bij het overtreden van de maatregelen kunnen Australiërs een boete tot 11.000 dollar (7.000 euro) of een gevangenisstraf tot 6 maanden krijgen. "Ik heb het zelf gelukkig nog niet meegemaakt maar hoorde al over absurde situaties waarbij mensen moesten betalen", legt Megan uit. "Zelfs jonge kinderen zullen binnenkort beboet worden voor het niet dragen van een masker, waarvan is bewezen dat het niet beschermt". De Australische overheid treedt ook streng op bij protesten tegen de maatregelen. "Betogers worden door politie op de grond gegooid en beschoten met rubberen kogels en pepperspray. Ik denk dat het niet om gezondheid gaat, maar om het verkrijgen van controle."

"Er wordt momenteel massaal geprotesteerd tegen een nieuwe pandemiewet die de overheid nog meer macht zou geven."

Michael Pleban (34) uit Melbourne is dan wel gevaccineerd, ook hij is het niet eens met de strenge regels. "Ik begrijp waarom de overheid ons wil vaccineren, maar mensen uitsluiten van restaurants en winkels vind ik overdreven", zegt hij. Ook als gevaccineerde viel het voorbije jaar hem zwaar. "We hebben zes lockdowns gehad die in totaal 262 dagen duurden. Op sommige momenten mochten we enkel buitenkomen tussen 9 en 17 uur en niet verder dan 10 km van thuis. Ik denk dat de lockdowns voor velen hebben geleid tot depressies en daarmee houdt de overheid niet genoeg rekening. Heel wat Australiërs zijn bang voor nieuwe lockdowns. Daarom wordt momenteel massaal geprotesteerd tegen een nieuwe pandemiewet die de overheid nog meer macht zou geven."