mei 25, 2024

Google investeert ruim 500 miljoen euro in uitbreiding Belgische datacentersite

G oogle maakt vandaag bekend dat het meer dan 500 miljoen euro investeert om zijn bestaande datacentersite in het Belgische Saint-Ghislain uit te breiden. Het kondigt ook aan dat het grond heeft verworven nabij Charleroi voor een mogelijk toekomstig datacenter. Sinds 2007 heeft Google 2,3 miljard euro geïnvesteerd in zijn datacenter en de bijhorende infrastructuur in België. Met de investering van vandaag erbij komt de totale investering op bijna 3 miljard. Daarnaast heeft Google miljoenen geïnvesteerd in Belgische zonne-, offshore- en energieopslagcapaciteiten en streeft het ernaar om tegen 2030 overal en altijd op koolstofvrije energie te werken.

Alexander De Croo, premier van België, is blij met de investering: “Deze nieuwe investering is geweldig nieuws en bevestigt onze positie als digitale pioniers. België speelt in Europa een leidende rol als het gaat om de uitbouw van de groeiende digitale economie die heel wat nieuwe jobs creëert. Onze knowhow en goed opgeleide werkkrachten zorgen ervoor dat dienstenleveranciers zoals Google en verschillende start-ups hier blijven investeren en uitbreiden. Om onze voortrekkerspositie te behouden moeten we de digitale innovatie voortdurend blijven transformeren en versnellen. Infrastructuur zoals de Google-datacenters is hierbij essentieel. We zijn dus bijzonder verheugd dat Google besloten heeft om in België te blijven investeren, met een bijkomende investering van meer dan 500 miljoen euro.” 

Frédéric Descamps, Data Centre Facilities Manager, vervolgt: “Het engagement van Google in België is rotsvast. Met de uitbreiding van meer dan 500 miljoen euro  die we vandaag doen, komt onze totale investering op bijna 3 miljard euro. Daarenboven leveren we actieve ondersteuning aan lokale ngo’s en verenigingen, scholen en ondernemingen in de regio rond Saint-Ghislain en Bergen. We zijn fier dat we België al meer dan tien jaar onze thuishaven mogen noemen, en hopen dat dat nog vele jaren zo blijft.”

google credit: Deze warmtewisselaars spelen een belangrijke rol om het datacenter in Eemshaven, Nederland, koel te houden.