juni 17, 2024

Nieuwe trend nu Covid Safe Ticket steeds vaker verplicht wordt: doelbewust corona oplopen. “Ik ben acht uur lang gaan kaarten bij een positief geteste vriend”

M et het Covid Safe Ticket dat almaar meer ingeburgerd raakt, ontstaat ook een nieuwe trend: mensen die elkaar bewust besmetten. Wie hersteld is van corona, heeft een herstelcertificaat en dus ook een CST, zonder daarvoor gevaccineerd te moeten zijn. “Zeker nu er sprake is in Nederland van geen testen meer toe te laten, wil ik voorbereid zijn. Ik heb net aan een zakdoek van een besmette vriendin gesnuffeld.”

Het lijkt ongelooflijk, maar het gebeurt écht: mensen die tegenwoordig bewust anderen opzoeken die positief getest zijn op corona in de hoop op die manier ook ziek te worden. “Er hebben mij verschillende mensen gevraagd of ze niet eens langs mochten komen tijdens mijn isolatieperiode”, zegt Sharon, een 36-jarige copywriter uit West-Vlaanderen. “Ik heb telkens geweigerd. De meeste mensen zijn in het slechtste geval eens goed ziek van corona, maar je weet maar nooit dat ik iemand zou ziek maken die dan in het ziekenhuis belandt. Dat wilde ik niet riskeren.”

Maar bij één vriend heeft Sharon toch toegegeven. “Die heb ik geknuffeld, en ook een zakdoek meegegeven. Hij en zijn vriendin zijn aan het proberen om zwanger te raken, en om die reden willen zij zich niet laten vaccineren. Als de CST-regels nog strenger worden, kunnen ze allebei hun job kwijt raken.”

Ik zit in een groep waarbij we elkaar op de hoogte houden. Als er één iemand besmet is, hebben we afgesproken dat we met zijn allen samenkomen bij elkaar thuis.

Ook Valentijn (41), een restaurantuitbater uit West-Vlaanderen, hoopt om dezer dagen corona op te lopen. “Ik wil me niet laten vaccineren. Ik hoor meer en meer verhalen van mensen die daar echt ziek van geweest zijn. Waarom zou ik het risico lopen om ziek te zijn van een vaccin als ik me in het slechtste geval een paar dagen ziek zou voelen door corona?”

Voor Valentijn is het simpel: corona oplopen lost een groot deel van zijn probleem op. “Dan heb ik een herstelcertificaat, en kan ik een normaal leven leiden. Als ze straks invoeren dat negatieve tests niet meer volstaan, en dat je ofwel gevaccineerd ofwel hersteld moet zijn, kom ik in de problemen. Ik weet niet welke regels ze tegen dan weer uit hun hoed gaan toveren. Misschien mag ik dan zelfs niet meer naar een niet-essentiële winkel. Als ik nu corona oploop, ben ik toch een half jaar op mijn gemak.”

Het is echt niet te geloven dat een gezond mens nu doelbewust ziek moet worden om een normaal leven te kunnen hebben. Wat een geschifte wereld is dit.

Valentijns kok zat een tijdje geleden thuis met corona. “En toen ben ik die thuis gaan bezoeken. Maar ik heb er geen besmetting aan over gehouden. Gisteren heb ik een zakdoek gekregen van een besmette vriendin. Daar hebben mijn vriendin en ik vanmorgen diep aan gesnuffeld, in de hoop dat we ziek worden. En ik ben niet alleen: ik zit in een groep waarbij we elkaar op de hoogte houden. Als er één iemand besmet is, hebben we afgesproken dat we met zijn allen samenkomen bij elkaar thuis. Het is echt niet te geloven dat een gezond mens nu doelbewust ziek moet worden om een normaal leven te kunnen hebben. Wat een geschifte wereld is dit.”

Sophie, een 43-jarige pediatrisch verpleegkundige uit Antwerpen, wacht op dit moment ook het geschikte moment af om zich te laten besmetten. “Ik heb een 17-jarige dochter die symptomen vertoonde. Ik heb haar extra geknuffeld, van haar glas gedronken en van haar bestek gegeten. Na de test bleek echter dat zij géén corona had, dus jammer genoeg hebben mijn acties niet echt iets uitgehaald.”

Sophie is nu aan het wachten tot iemand in haar dichte omgeving corona heeft. “Dan ga ik er meteen op bezoek om die te knuffelen. Ik vind het echt belachelijk dat ik dit moet doen. Maar ik wil een covid safe ticket om een zo normaal mogelijk leven te hebben. Ook al is het principe van dat covid safe ticket zo fout als maar kan: iemand die niet gevaccineerd is moet getest worden om binnen te mogen, maar dan mogen gevaccineerden zomaar binnen en iedereen besmetten? Het is écht zever. En het is eigenlijk jammer dat ik er op die manier aan mee werk, maar ik wil een zo normaal mogelijk leven leiden. En als het zo moet, dan moet het maar zo.”

Ik ben twee keer 8 uur bij een besmette vriend thuis geweest. Zo dronk ik uit zijn glas, en hebben we samen urenlang gekaart. En met succes, ik heb het opgelopen

Ook Davy, een 32-jarige presentator uit Antwerpen, liet zich doelbewust besmetten. “Ik ben twee keer 8 uur bij een besmette vriend thuis geweest. Zo dronk ik uit zijn glas, en hebben we samen urenlang gekaart. En met succes, ik heb het opgelopen.”

Op zijn beurt krijgt Davy nu vragen van vrienden om bij hem langs te mogen komen. “Bij mij is iedereen welkom, maar op eigen risico. Ik hou me zelf aan de regels, ik ga nergens naartoe. Maar als mensen voor zichzelf afwegen dat een besmetting beter is voor hen, dan mogen ze langskomen. Ik heb het zelf ook gedaan, ik begrijp hen heel goed.”

Al wie zegt dat dit een keuze is en dat je de gevolgen moet dragen van die keuze, die moet toch echt eens goed nadenken over het begrip ‘keuze’

Davy moest zich omwille van zijn job om de drie dagen laten testen. “Los van het financiële prijskaartje, was ik die vervelende tests ook beu. Even op mijn tanden bijten, en ik ben er zes maanden vanaf. Voor mij is de rekening snel gemaakt. En ik heb amper gemerkt dat ik corona heb, ik voel er bijna niets van.”

“Eigenlijk is dit een geschifte situatie. Dat mensen zó in het nauw gedreven worden? Dat ze zich bewust ziek laten maken om een normaal leven te kunnen leiden… En ze mogen nog zeggen dat het een keuze is, en niet verplicht, maar dat wordt het stilaan niet meer. Je mag niet meer op café, niet meer op restaurant, niet meer gaan sporten,… Al wie zegt dat dit een keuze is en dat je de gevolgen moet dragen van die keuze, die moet toch echt eens goed nadenken over het begrip ‘keuze’.

Ik ben pas hersteld van corona. Ik ben echt nog nooit zo ziek geweest: mijn longen stonden in de fik. Dat mensen dit echt doelbewust willen oplopen, mijn verstand kan er niet bij. Doe dat toch niet…

Een levensgevaarlijke trend, dit. Corona is in de meeste gevallen maar een zware griep, maar uiteindelijk blijft het een onvoorspelbare ziekte waarmee je met pech toch in het ziekenhuis kan belanden, of zelfs erger nog. “Ik ben echt geschokt”, zegt architect Robert (63) uit Oost-Vlaanderen. “Ik ben pas hersteld van corona. Ik ben echt nog nooit zo ziek geweest: mijn longen stonden in de fik. Dat mensen dit echt doelbewust willen oplopen, mijn verstand kan er niet bij. Doe dat toch niet…”

Nu, mensen mogen nog aan zakdoeken snuffelen, de kans bestaat nog altijd dat mensen niet vatbaar zijn voor corona en de ziekte dus niet oplopen, hoe erg ze dat ook willen. “Ik heb meer dan een jaar op een covid afdeling gewerkt”, zegt een 60-jarige verpleegkundige uit Limburg. “Ik ga er gewoon van uit dat ik er niet echt gevoelig voor ben. En heel veel mensen met mij denk ik: de overgrote meerderheid van de bevolking heeft het nog niet gehad. Je gaat me niet zeggen dat al die mensen nog nooit een hoogrisicocontact hebben gehad. Volgens mij hebben ze gewoon een sterk immuunsysteem.”