juli 18, 2024

Marie Darah is beste poetry slammer van Europa

D e Belgische Marie Darah heeft zich op het Europees Kampioenschap slam poetry tot beste poetry slammer van Europa gekroond. In slam poetry brengen dichters een voordracht voor het publiek. Het wordt vaak omschreven als een bokswedstrijd met woorden.

Op het EK namen 20 nationale kampioenen het tegen elkaar op in een liveshow, die volledig via livestream te bekijken was. Slam poetry is een mix van poëzie en performance, die artiesten voor een publiek brengen. Het publiek stemt wie er wint. De manier waarop de slam poet diens gedicht brengt, is dan ook cruciaal. Bij slam krijgt elke dichter daarvoor drie minuten de tijd.

Marie Darah, geboren in Charleroi en woonachtig in Brussel, overtuigde met een performance van haar gedicht ‘‘Bravo’ de jury’s uit de deelnemende landen en het online publiek. In het gedicht vertelt ze over haar verslaving en het afkickproces. Ze legt uit dat stoppen niet het moeilijkste is, maar leren om te gaan met trauma’s zonder hulp van verdovende middelen. In haar werk schuwt ze zware thema’s zoals racisme, verkrachting, incest, drugs en alcohol niet.

Zij zal ons land ook verdedigen tijdens het WK dat in september 2022 doorgaat in Brussel.

Foto: Guikje Peijnenborg & Katharina Wenty for WPSO