juli 18, 2024

Nieuwe toekomst voor luchtmachtbasis van Koksijde

D e Militaire Basis in Koksijde krijgt een nieuwe toekomst. Het moet een vrij toegankelijk gebied worden met ruimte voor onder meer bedrijvigheid, recreatie, wonen en natuur.

De vliegbasis van Koksijde is een militair vliegveld op de grens tussen Koksijde en Veurne, op een tweetal kilometer van de Belgische kust. Er werd al officieel bekendgemaakt dat de Search & Rescue-activiteiten van de luchtmachtbasis in Koksijde gaan verhuizen naar de luchthaven in Oostende. De gemeente Koksijde plant de luchtmachtbasis, met zijn 350 hectare even groot als de binnenstad van Brugge, te kopen. Er is nu nieuws over de toekomst van de site.

Koksijde-Dorp

Het gebied zit nu nog op slot, maar de Provincie West-Vlaanderen, Stad Veurne en Gemeente Koksijde willen er in de toekomst een vrij toegankelijk domein van maken, met onder meer plaats voor vliegrecreatie, natuurontwikkeling, een lokaal bedrijventerrein en wetenschapspark, nieuwe fietsverbindingen, bijkomende sport- en jeugdvoorzieningen, en gemeenschapsvoorzieningen. Het project omvat tevens de toekomstige woonontwikkeling in Koksijde-Dorp.

Hoewel de militaire activiteit nog tot en met 2024 op het terrein zal blijven, zal er nu wel werk gemaakt worden aan concrete acties voor de herinvulling van dit gebied, waarbij het open landschap zoveel mogelijk in ere zal worden gehouden.

Afbeelding: Google Maps