Russische ruimtemodule met goederen succesvol vastgeklonken aan ISS
De nieuwe Russische ruimtemodule, de Pritsjal, is vrijdag met succes vastgeklonken aan het Internationaal Ruimtestation (ISS). Het is zo de tweede module die Moskou dit jaar in een baan om de aarde heeft gebracht.
De vasthechting aan het Russische segment van het ISS verliep automatisch omstreeks 16.19 uur Belgische tijd, meldde het Russische agentschap Roskosmos. De module is woensdag gelanceerd met een Sojoez-draagraket van op de basis in Kazachstan. De 3,3 meter lange Pritsjal beschikt over vijf koppelingspoorten die meerdere Russische ruimteschepen kunnen ontvangen. De drukmodule heeft ook een ton aan goederen bij voor het ISS.
Om plaats te maken voor de nieuwe ruimtemodule, werd donderdag een Russische ruimtecargo losgemaakt van het ISS. De onbemande Progress MS-17 ontkoppelde om 15.22 uur Belgische tijd van de Russische Nauka-module om uiteindelijk te zullen opbranden in de atmosfeer. Wat overblijft ploft in een verlaten deel van de Stille Oceaan.
Het ISS werd in 1998 gelanceerd en draait sindsdien in een baan om de Aarde. Verschillende landen breidden het ruimtestation verder uit met verschillende modules. Het ISS wordt vast bemand door drie tot zes astronauten die elkaar afwisselen. Astronaut Frank De Winne is de enige Belg die aan boord kwam van het ruimtestation. In 2002 verbleef hij er acht dagen en tijdens zijn ruimtemissie in 2009 verbleef hij zes maanden aan boord. Hij was toen de eerste Europese gezagvoerder van het ISS.