juli 18, 2024

Op zoek naar een cadeautje? Met deze gezelschapsspelletjes scoor je gegarandeerd!

N og op zoek naar een leuk cadeau voor Sinterklaas zijn feestdag of de eindejaarsfeesten? Een gezelschapsspel is altijd een leuke cadeautip, voor jong en oud. Monopoly, Stratego en Rummikub kent iedereen, maar met deze twaalf aanraders scoor je gegarandeerd.

Perudo

Een spannend dobbelspel met bluffen. Het heeft een beetje weg van het bekende pokerspel ‘Chapeau’. Elke deelnemer moet op basis van zijn eigen dobbelsteden en een schatting van de dobbelstenen van de anderen, bepalen hoeveel dobbelstenen van een bepaalde waarde er in totaal onder de bekertjes liggen. Wie de ronde verliest, is een dobbelsteen kwijt. De uiteindelijke winnaar is diegene die het langst in het spel kan blijven.  

2-6 spelers, vanaf 8 jaar 

Perudo

When I Dream 

Een ideaal spel voor mensen met improvisatietalent. De spelers worden om beurten geblinddoekt. De geblinddoekte speler moet binnen de tijd zoveel mogelijk begrippen raden op basis van de tips van de anderen. De ene speler moet er echter voor zorgen dat de speler fout raadt, de andere verdient punten telkens de speler het juiste begrip vindt. Dit is een ideaal spel om met kinderen te spelen. De spelregels zijn heel eenvoudig, en ze leren er hoe ze tips kunnen géven en analyseren.  

4-10 spelers, vanaf 8 jaar 

When I Dream

Potion Explosion 

Met een combinatie van tactiek en geluk moet je ingrediënten verzamelen om je toverdrankjes te brouwen. Wie de meeste toverdrankjes kan maken, wint. Je kan de andere spelers tegenwerken, en het spel blijft onvoorspelbaar tot op het einde. Ook dit spel is geschikt om met kinderen te spelen. Ze maken zelfs een goeie kans om het spel te winnen.  

2-4 spelers, vanaf 8 jaar 

Potion Explosion

Imhotep 

Een eenvoudig, maar tactisch spel in de sfeer van het oude Egypte. Zorg dat je jouw grondstoffen op tijd en op de meest strategische plaats op de schepen naar de juiste werf krijgt, en win het spel. Het spel blijft onvoorspelbaar tot de laatste ronde, en dat maakt het keer op keer leuk om te spelen.  

2-4 spelers, vanaf tien jaar.  

Imhotep

The Crew kaartspel 

Dit spel is ideaal voor wie van manillen houdt. Alle spelers spelen samen als een team om de uitdagingen die hen worden voorgeschoteld, tot een goed einde te brengen. Het zijn telkens korte spelletjes van acht slagen waarbij de spelers moeten zorgen dat de juiste speler de juiste slagen binnenhaalt.  

3-5 spelers, vanaf 10 jaar 

The Crew

Het verboden eiland 

Een spel dat je met alle spelers samen als team speelt. De kaartjes die je op tafel verdeelt, vormen een eiland waar de spelers elk met hun pion over voort bewegen. Naarmate de tijd vordert, verdwijnen steeds meer kaartjes, omdat het eiland zinkt. Het doel is om alle uitdagingen te volbrengen, en toch op tijd het eiland te kunnen verlaten.  Kinderen kunnen gemakkelijk meedoen omdat het spel als een team gespeeld wordt en alle beslissingen samen genomen worden. 

2-4 spelers, vanaf 8 jaar 

Het verboden eiland

Spyfall 

Een blufspel bij uitstek. Alle deelnemers van het spel krijgen te horen op welke locatie van het bordspel iedereen zich bevindt. Dat gaat van een bouwwerk tot een universiteit, van een pretpark tot een hospitaal. Behalve één speler, die weet niet waar de rest zich bevindt. Alle spelers stellen vragen aan elkaar over de plek waar ze zich bevinden, de speler die niet weet waar de anderen zijn, die moet doen alsof hij het wél weet. De vragen die gesteld worden, mogen niet te veel prijsgeven. De spelers winnen immers alleen maar het spel als ze de spion kunnen aanduiden voor de spion kan raden wat de locatie is.  

3-8 spelers, 13 plus 

Spyfall

Cryptid 

Dit is qua moeilijkheidsgraad toch het zwaarste spel uit dit lijstje. De spelers moeten op een spelbord met vakjes op zoek naar een monster. Elke speler heeft een tip gekregen over het vakje waar het monster zich schuilhoudt. Als je alle tips van alle spelers samen legt, kan het monster maar op één locatie verborgen zitten. Aangezien diegene die de locatie het eerst vindt, de winnaar is, houdt elke speler zijn eigen tip uiteraard voor zichzelf. Spelers kunnen aan elkaar vragen stellen over de tip die zij hebben gekregen, om op die manier het monster te vinden. 

3-5 spelers, vanaf 10 jaar 

Cryptid

Terraforming Mars 

Dit is een spel waar je de echte liefhebbers van gezelschapspellen een plezier mee kan doen. De spelers moeten de planeet Mars bewoonbaar maken, door steden te bouwen, planten en meertjes te creëren, de temperatuur te doen stijgen,… Met elk van die stappen kan je punten verdienen om het spel uiteindelijk te winnen. Een typische ‘verzamel punten op verschillende vlakken’, maar wel echt dynamisch uitgewerkt.  

1-5 spelers, vanaf 12 jaar 

Terraforming Mars

Dixit

Een héél toegankelijk spel voor een heel uiteenlopende groep mensen. Ideaal dus voor een familieweekend, waarbij kleinkinderen tot grootouders samen aan het spelen kunnen gaan. Elke speler krijgt kleurrijke kaarten met knotsgekke afbeeldingen erop. De speler die aan zet is, geeft een tip over een bepaalde kaart. De andere spelers kiezen uit hun eigen hand een kaart die ook bij die tip past. De speler die aan zet is, wint punten als minstens één iemand kan raden wie zijn kaart is, maar ook minstens één iemand fout raadt. De tip mag dus niet te vergezocht, maar ook niet te specifiek zijn. De andere spelers verdienen punten als ze juist raden, en als iemand op hun kaart stemt.  

Dixit raakt stilaan beter gekend. Wie het spel al uitprobeerde, en fan is: Mysterium en Obscurio zijn echt gelijkaardige spellen die je dan ook wel zullen bevallen.  

3-8 spelers, vanaf 8 jaar (Er bestaat ook een Dixitspel voor meerdere spelers) 

Dominion

Dominion is een uitgebreid kaartspel, waarbij je door slimme aankopen je kansen om nog betere kaarten te kopen, kan vergroten. Het duurt even voor je het onder de knie hebt, maar eens je er bent, zit er echt wel een dynamische schwung in dit spel.  

2-4 spelers, vanaf 8 jaar 

Dominion

Flick ‘em Up 

Een atypisch spel, waarbij de tafel plots het bordspel wordt. Door met je vingers jouw mannetjes in de juiste richting te schieten, kan je leventjes van de mannetjes van je tegenspelers afnemen. Je krijgt er een soort van biljartgevoel van door dit spel, dat zich in ware westernsetting afspeelt.  

2-10 spelers, vanaf 7 jaar 

Flick 'em up