juli 18, 2024

Tien 'pechvogels' getuigen over bijwerkingen na het vaccin: "Bepaalde dagen heb ik er geen tot weinig last van, andere dagen geraak ik mijn zetel niet uit"

D e Zwitserse Olympische atlete Sarah Atcho maakte enkele dagen geleden bekend dat ze haar sportcarrière even on hold zet omdat ze lijdt aan pericarditis, een bijwerking van haar boostervaccin. Pechvogels met bijwerkingen van het vaccin, zijn inderdaad in de minderheid, maar ze zijn er wel. Wij spraken met tien mensen die met al dan niet bevestigde bijwerkingen af te rekenen kregen. “Ik heb er heel veel spijt van dat ik het vaccin heb laten prikken.”

Sarah Atcho kondigde het nieuws wat gelaten aan op haar facebookpagina. "Ik geef toe dat ik overstuur ben door dit alles. We praten niet genoeg over de bijwerkingen. Ik voel me machteloos, want ik kan hier helemaal niets aan doen. Ik ben blij dat het vaccin vele overlijdens heeft kunnen voorkomen, en de druk op de ziekenhuizen heeft kunnen beperken. Maar ik ben gefrustreerd dat ikzelf en andere jonge, gezonde mensen last krijgen van deze zware bijwerkingen."

"1 op de 10.000"

Volgens het Europees Geneesmiddelenbureau ontwikkelt maximum 1 op de 10.000 gevaccineerden myocarditis (hartspierontsteking) of pericarditis (ontsteking van het hartzakje) na een mRNA-vaccin. Daarnaast worden ook steeds vaker menstruatieschommelingen genoemd als bijwerkingen van het vaccin.

Dat ernstige bijwerkingen aan het vaccin niet vaak voorkomen, daar kan maar weinig twijfel over bestaan. Maar ze zijn er wel, en door de grote hoeveelheid mensen die wordt ingeënt, zijn er ook wel méér mensen met ernstige bijwerkingen.

Globale cijfers

Omdat het soms moeilijk is om te achterhalen is of een symptoom toevallig optreedt na een vaccinatie dan wel het direct gevolg is daarvan, wordt voornamelijk naar globale cijfers gekeken. Als er zich op een totale bevolking bijvoorbeeld niet meer hersenbloedingen voordoen dan andere jaren waarin we niet massaal vaccineerden, dan wordt er vanuit gegaan dat vaccins geen hersenbloeding kunnen triggeren.

Wel kan je ervan uitgaan dat er op dit moment een onderraportering  is van bijwerkingen. Patiënten nemen de moeite niet om de bijwerking te melden, of de huisarts of specialist beslist dat iets géén bijwerking kán zijn, en geeft dat niet door. Nochtans zou je kunnen oordelen dat een keer te veel melden minder kwaad kan dat een keer te veel.

De Zwitserse Sarah Atcho uitte enkele dagen geleden haar bezorgdheid over bijwerkingen na vaccins, nadat ze zelf haar carrière even on hold moet zetten door pericarditis.

Shaunita (29) kreeg een hartspierontsteking na haar booster: "Als blijkt dat dit levenslange gevolgen heeft, was het mij dat niet waard"

 

Shaunita was een fervente sportster tot enkele weken geleden.

Shaunita Lequenne (29) uit Antwerpen kreeg haar eerste twee Pfizervaccins in juni en augustus, eind december kon ze al om haar Modernaboosterprik. Die avond staken voor het eerst hartritmestoornissen de kop op. “Ik voelde steken aan mijn hart”, vertelt ze. “Vreemd, ik had dat nog nooit gehad. Toen ik drie dagen later voor het eerst terug ging sporten, voelde ik weer die steken. Ik moest naar adem snakken.”

Shaunita trok naar de spoeddienst van het UZA in Edegem, waar ze onderzocht werd door een cardioloog. “Die zei meteen dat het een neveneffect van de booster kon zijn. In mijn bloedwaarden zagen ze waarden die op een infectie wezen. Een echo van mijn hart wees op een ontsteking van de hartspier”

Niemand kan me zeggen dat het volledig goedkomt. Zolang ik steken voel in mijn hart, is de ontsteking nog niet weg, en moet ik rusten

Na twee dagen in het ziekenhuis mocht ze terug naar huis, maar ze kreeg wel minstens drie weken platte rust voorgeschreven. “Een lage hartslag is essentieel voor een goed herstel, daarom heb ik me zo rustig mogelijk gehouden. Moeilijk, want ik ben gek op sport. Ik doe aan crossfit, ga regelmatig hardlopen en plande zelfs een marathon binnenkort.”

Of ze dat sporten opnieuw kan opnemen, is nog af te wachten. “Niemand kan me zeggen dat het volledig goedkomt. Zolang ik steken voel in mijn hart, is de ontsteking nog niet weg, en moet ik rusten.” Een MRI-scan binnenkort moet uitwijzen of er littekenweefsel gevormd is op haar hart. Als dat er is, zal ze zeker nooit meer op hetzelfde niveau kunnen sporten. “Dat zou ik heel erg vinden. Als blijkt dat deze myocarditis levenslange gevolgen heeft, was het mij dat niet waard. Voor oudere mensen denk ik dat vaccineren wel heel nuttig is.”

Kim De Paepe heeft al maandenlang last van hevige hoofdpijn "Ik heb nog nooit eerder hoofdpijn gehad, en de dag nadat ik mijn vaccinatie kreeg, komt dat plots opzetten?”

Kim De Paepe heeft regelmatig last van hevige hoofdpijn, en dan raakt ze zelfs de zetel niet uit.

Kim De Paepe (27) uit Aalst, halftijds leerkracht en halftijds trainster aan competitieturners, liet zich begin september vaccineren met Johnson & Johnson. “Ik heb het zo lang mogelijk uitgesteld, omdat ik me liever niet wilde laten vaccineren. Onder druk van de maatschappij heb ik het toch gedaan.”

De dag nadat ze het vaccin kreeg, kreeg Kim hoofdpijn. “Die eerste dag voelde ik me echt ellendig. Ik was moe en futloos, en had echt enorme hoofdpijn. In die mate dat ik mijn hoofd zelfs niet kon omhoog heffen. Het was een heel drukkende hoofdpijn, die zich vooral rond mijn ogen concentreerde. Ik maakte me nog geen zorgen: de dag na een vaccin kan je je wel al eens wat minder voelen.”

Sinds twee maanden is dat echt een hardere pijn geworden, met pieken en dalen. Bepaalde dagen heb ik er geen tot weinig last van, andere dagen geraak ik mijn zetel niet uit

Maar de hoofdpijn bleef. “Twee maanden lang is dat een vrij stabiele, te negeren drukkende hoofdpijn geweest. Maar sinds twee maanden is dat echt een hardere pijn geworden, met pieken en dalen. Bepaalde dagen heb ik er geen tot weinig last van, andere dagen geraak ik mijn zetel niet uit.” Kim trok uiteraard naar de dokter met haar klachten.

“De eerste dokter heeft letterlijk genoteerd ‘hoofdpijn na het vaccin’. De tweede dokter zoekt het eerder in de richting van stress en een burnout, omdat ze mijn klachten niet echt kan toewijzen. Maar ik heb naar mijn eigen gevoel géén burnout. Zelf ben ik ervan overtuigd dat mijn hoofdpijn afkomstig is van het vaccin. Ik heb nog nooit eerder hoofdpijn gehad, en de dag nadat ik mijn vaccinatie kreeg, komt dat plots opzetten?”

Omdat bloedafnames en scans niets uitwezen, wordt ze nu doorverwezen naar de neuroloog. “Mijn omgeving is opnieuw aan het pushen nu voor de booster. Ik snap het niet: ze zien hoe zwaar ziek ik ben van die eerste vaccinatie. Voorlopig stel ik het dus weer uit. Tot ze het verplichten, maar hopelijk doen ze dat dus niet."

Kitty Lembrechts heeft last van epilepsieaanvallen sinds haar prik: "Ik ben het héél zeker. Dit komt door het vaccin. Dat heeft iets getriggerd in mijn zenuwstelsel"

Kitty Lembrechts wandelt nu met een rollator, sinds ze haar linkerbeen door de vele epilepsieaanvallen niet meer mee wil.

Kitty Lembrechts (40) uit Brussel liet een prik zetten in juni. “Ik ben een Belgische, maar ik woon een paar 100 meter over de grens met Nederland. Mij laten prikken leek me evident, in die mate dat ik zelfs met mijn broer een weddenschap had afgesloten: de eerste die zijn prik krijgt, die krijgt een pint getrakteerd van de andere. Mijn eerste Pfizer-prik kreeg ik in de namiddag. Die nacht heb ik om middernacht een eerste ‘aanval’ gekregen. Onze hond heeft mijn vriend wakker gemaakt, die me gevonden heeft in de gang. Ik was hevig aan het schokken.”

Haar vriend belde de 100. “Ik ben drie dagen in het ziekenhuis moeten blijven. Daar kwam in eerste instantie het besluit dat ik ‘flauwgevallen’ moest zijn. Mijn vriend heeft vroeger van dichtbij epilepsie-aanvallen meegemaakt. Voor hem was het duidelijk géén flauwvallen, maar een epilepsieaanval. Op hersenscans zagen ze iets dat kon wijzen op overmatig alcoholgebruik, maar ik heb nog nooit van mijn leven méér gedronken dan de doorsnee mens.”

Ik werkte als klantadviseur voor een groot internet en telefoniebedrijf. Ik ging net promotie krijgen tot coach. Nu zit ik thuis omdat ik niet meer geschikt ben om te werken.”

De aanvallen komen nu om de paar weken. “Ik word misselijk, dan weet ik dat er mogelijk een aanval komt. Meestal komen ze na een fysieke inspanning. Heel gewone dingen, zoals schoonmaken is al genoeg om er één uit te lokken. Die aanvallen hebben de functie van mijn linkerbeen aangetast. Ik moet nu wandelen met een rollator, omdat ik zonder mijn evenwicht verlies. In september ben ik nog een week in het ziekenhuis opgenomen voor onderzoeken. Het verdict: een functioneel neurologische stoornis. Ik werkte als klantadviseur voor een groot internet en telefoniebedrijf. Ik ging net promotie krijgen tot coach. Nu zit ik thuis omdat ik niet meer geschikt ben om te werken.”

Dokters zeggen dat haar aandoening niet aan het vaccin kan gelinkt worden, maar Kitty ziet het anders. “Ik ben altijd gezond geweest, en de dag zelf van het vaccin steken er plots onverklaarbare problemen op? Ik ben het héél zeker. Dit komt door het vaccin. Dat heeft iets getriggerd in mijn zenuwstelsel.”

Maryem (42) heeft MS, de eerste symptomen kwamen toevallig net na haar tweede vaccinatie

Maryem is een gevecht gestart tegen MS, die kort na haar vaccinatie werd gediagnosticeerd.

Maryem (42) uit Zandhoven, die een kantoorjob heeft bij een rederij, kreeg haar tweede vaccinatie in juli. Kort daarna begon ze ademhalingsproblemen te hebben. “Ik had last van hyperventilaties, en voelde me heel erg moe. Nadat ik een week ben thuis gebleven van het werk, ben ik voorzichtig opnieuw gestart, met de afspraak dat ik telkens kon rusten op de momenten dat het nodig was.”

Even later begonnen Maryems voeten te tintelen. “En dat tintelend gevoel werd erger. Het begon al van aan mijn knieën, en daarna voelde ik het ook in mijn buik en achterwerk. Mijn huisdokter schreef me eerst vitamine B12 voor. Toen dat niet beterde, moest ik naar het ziekenhuis voor een heleboel onderzoeken. Verschillende scans en puncties wezen eerst uit dat ik zes hersenontstekingen had, en daarna kwam het harde verdict: MS.”

Ik weet ook wel dat die vaccinatie die MS niet heeft veroorzaakt. Maar ik ben er wel van overtuigd dat die al in mijn lichaam aan het sluimeren was, en dat dat door die vaccinatie sneller tot uiting is gekomen. Het is een te groot toeval, en zéker nu ik al één iemand heb gevonden die krak hetzelfde heeft meegemaakt.”

Maryem is ervan overtuigd dat haar vaccinatie de MS heeft getriggerd. “Ik heb intussen contact gehad met iemand die net hetzelfde heeft meegemaakt als ik: er is ook MS opgedoken na de vaccinatie. Ik weet ook wel dat die vaccinatie die MS niet heeft veroorzaakt. Maar ik ben er wel van overtuigd dat die al in mijn lichaam aan het sluimeren was, en dat dat door die vaccinatie sneller tot uiting is gekomen. Het is een te groot toeval, en zéker nu ik al één iemand heb gevonden die krak hetzelfde heeft meegemaakt.”

“De dokter zegt meteen ‘Neen, dat kan niet!’, en daarmee is de kous af. We weten intussen dat dokters geschorst worden als ze een afwijkende mening verkondigen…  Ik zou eigenlijk willen dat dat ernstig wordt onderzocht, of dat effectief daardoor kan zijn of niet, en niet meteen van tafel wordt  geveegd zonder dat ten gronde te  bekijken. Het lijkt me aannemelijk dat mijn immuunsysteem aangetast is door dat vaccin, en de MS daardoor is kunnen doorbreken. De booster laat ik uiteraard voorlopig links liggen, tot ze mij verplichten.”

De sportieve Bart (40) was zes weken compleet out door het vaccin: "Ik viel overdag 3 keer in slaap en raakte niet eens de trap meer op."

Bart was 6 weken lang doodop na zijn vaccinatie.

Bart (40) uit Gent, financieel directeur in een bedrijf met 4000 werknemers, wilde zich liever niet laten vaccineren. Eind september ging hij toch overstag. “Ik heb begin 2020 corona gehad, en mijn antistoffen bleven alleen maar stijgen. Ik heb de vaccinatie wat uitgesteld, omdat ik hoopte dat er een officiële erkenning zou komen voor wie natuurlijke antistoffen heeft, zoals bvb in Zwitserland het geval is. Maar die kwam er niet. Voor het werk moet ik heel vaak naar het buitenland en 6 maand na Covid verviel mijn herstelcertificaat. Ik heb me daarom voor het gemak uiteindelijk laten inenten, in september, met J&J.”

De dag daarop had Bart een belangrijke vergadering. “Ik voelde me doodziek. Mijn ogen zaten bloedrood, ik kon me niet meer concentreren, mijn geheugen was weg, er hing een soort "mist" in mijn hoofd, het was alsof ik opnieuw covid doormaakte. Ik kon dagenlang nauwelijks mijn bed uit."

Bart, die tot dan vlotjes halve marathons liep, kon nog amper een trap op. “Ik was meteen kortademig, en ben 6 weken compleet out geweest. Ik viel overdag 3 keer in slaap. Ik heb het rijtje specialisten afgelopen: longarts, cardioloog, neuroloog, enz..." Sommige vrienden of collega's reageerden eerst vol ongeloof. "Het enige nieuws toen was dat de vaccins 100% veilig waren." Ik heb na 2 maand aangifte gedaan bij het FAGG maar niets vernomen.

“Zelf ken ik nog een vrouw die net hetzelfde heeft meegemaakt als ik. Ik denk dat wie al een hoge natuurlijke immuniteit heeft, slecht reageert op het vaccin. Na twee maanden begon het duidelijk te verbeteren, en nu ben ik stilaan weer de oude. Dat ik nóg een keer een vaccin neem? Vergeet dat maar.”

Sam B. kreeg pericarditis en myocarditis "Ik heb me laten inenten voor het maatschappelijk welzijn, maar nu is het genoeg."

Sam kreeg pericarditis en myocarditis, twee erkende bijwerkingen van het vaccin.

Sam B. (38) uit Kuurne werd meteen na zijn tweede Moderna vaccin opgenomen in het ziekenhuis met pericarditis en myocarditis, een ontsteking aan de hartspier en het hartzakje. "Na het eerste vaccin had ik lichte steken in de borst", legt hij uit. "Na de tweede prik werden die klachten zo erg dat ik niet goed meer kon ademen en liggen. Ik verbleef toen vijf dagen in het ziekenhuis en revalideerde nadien."

Ik had voordien een gezond lichaam en was bijna nooit ziek. Als jonge vader slaat de schrik hard toe als u dat overkomt.

Rond kerstmis herviel Sam en werd hij opnieuw met pericarditis opgenomen in het ziekenhuis. "Ik had voordien een gezond lichaam en was bijna nooit ziek. Als jonge vader slaat de schrik hard toe als u dat overkomt. Na mijn opnames moest ik telkens drie maanden medicatie nemen. Ik wil dus absoluut geen covid-vaccin meer. Ik heb me laten inenten uit maatschappelijk welzijn, maar nu is het genoeg. Mijn cardioloog raadt me ook ten sterkste af om een boosterprik in te nemen, maar een referentiearts zal beslissen of ik een uitzondering krijg op de boosterprik, om zo verder te kunnen deelnemen aan de maatschappij. Die referentiearts is vreemd genoeg een longspecialist terwijl het uiteraard over een hartprobleem gaat. Als hij beslist dat ik mijn covid safe ticket behoud zonder verdere vaccinatie, geldt dat enkel voor België. Dat is heel frustrerend."

 

Rosanne (57) heeft een troebel zicht of ziet soms vlekken na haar vaccinatie

Rosanne zag prima, tot ze zich liet vaccineren. Dat dat door het vaccin komt, wil niemand echt met zoveel woorden zeggen.

Rosanne (57) uit Gent, arbeidsongeschikt om medische redenen, kreeg in mei haar eerste vaccinatie: Moderna. “Een dag na die prik kreeg ik ineens last van stippen in mijn gezichtsveld. Sindsdien is het zicht in één van mijn ogen troebel, de ene dag is dat feller dan de andere. Soms heb ik echt zwarte stippen die voorbijkomen. Mijn ogen zijn hiervoor altijd prima geweest, ik had enkel een leesbril nodig met een sterkte van +1.”

Ik pas voor mijn tweede vaccin. Dat betekent dat ik nu niet-gevaccineerd ben, en dus gediscrimineerd word in het openbare leven.

“Ik pas voor mijn tweede vaccin. Dat betekent dat ik nu niet-gevaccineerd ben, en dus gediscrimineerd word in het openbare leven.” Op dit moment gaat Myriam regelmatig op controle om te zien of haar gezichtsprobleem niet verergert. Binnenkort is er een nieuwe controle gepland in de hoop een oplossing te vinden voor haar probleem. “Ik hoop dat ik hier nog vanaf raak, want het is echt heel vervelend.”

Bart (43) kreeg het Guillain-Barré syndroom na het covid-vaccin. "Sindsdien ben ik werkonbekwaam, als zelfstandige"

Eerst werd niet erkend dat de symptomen gelinkt zijn aan het vaccin, maar intussen wel.

Bart, een 43-jarige tuinaanlegger uit Kuurne, kreeg het Guillain-Barré syndroom na het covid-vaccin van Johnson&Johnson. Hij kreeg op 18 juni 2021 zijn prik en is sindsdien werkonbekwaam. "Die dag voelde ik me licht ziek, maar niks abnormaal. Twee weken na de vaccinatie begonnen de symptomen krachtverlies en vermoeidheid op te komen. Drie weken later begonnen ook mijn handen en voeten te tintelen. Vier weken later ben ik opgenomen op de spoeddienst."

We zijn nu zeven maanden verder en ik ben nog steeds niet hersteld. Volgens de dokters kan dat nog meer dan een jaar duren.

Na verschillende controles bleek hij het Guillain-Barré syndroom opgelopen te hebben,  een ziekte waarbij het afweersysteem de eigen zenuwcellen beschadigt. "Er werd eerst niet bevestigd dat het door het vaccin kwam, maar ondertussen wel. Ik werd opgenomen in het ziekenhuis voor 14 dagen en kreeg een kuur via een infuus. Stillaan kwam er terug meer kracht in mijn ledematen. We zijn nu zeven maanden verder en ik ben nog steeds niet hersteld. Volgens de dokters kan dat nog meer dan een jaar duren. Ik heb nog veel last van de tintelingen, moet drie keer per week naar de kinesist en kan niet werken zoals voordien. Als zelfstandige is dat een ramp! Moest ik dat op voorhand geweten hebben, dan had ik nooit het vaccin genomen. Gelukkig kreeg ik een vrijstelling voor de boosterprik."

Sander (35) kreeg last van een afhangend ooglid, een gevoelloos gezicht en pijn en tintelingen in zijn ledematen: "Maar gelukkig verbetert het elke dag"

Sander wil liever onherkenbaar blijven.

Sander (35) uit Leuven liet zich inenten eind juni. “Als ik daar nu op terugdenk heb ik wat vaker hoofdpijn gehad in de weken daarop dat mogelijk daarmee te maken kan hebben, maar op dat moment leek me dat niets alarmerends. De dag na mijn tweede vaccin, kreeg ik een ontsteking onder mijn linkeroog. De dag daar nog eens na begon mijn ooglid door te hangen. Ptose noemen ze dat, weet ik nu.”

Sander trok in paniek meteen naar de dokter. “Die schreef me een zalfje voor. Dat hielp helemaal niets. In de fitness merkte ik bovendien dat ik geen kracht meer had in mijn linker borstspier, en dat die spier net als mijn ooglid er ook wat onnatuurlijk en afhangend uitzag. Omdat de dokters aan Guillain-Barré dachten, een erkende bijwerking van het vaccin, kreeg ik een MRI-scan. Daar zagen ze dat er een soort van litteken gevormd was in mijn rechterhersenhelft.”

Mijn lip en wang waren bij momenten gevoelloos. In mijn biceps kreeg in pijnscheuten. En mijn hand verkrampte heel vaak, zonder aanleiding. Het symptoom dat er laatst bij kwam: fasciculaties. Dat zijn kleine spiertrillingen onder de huid.

Daarna kreeg Sander ook nog last van gevoelloosheid in zijn gezicht. “Mijn lip en wang waren bij momenten gevoelloos. In mijn biceps kreeg in pijnscheuten. En mijn hand verkrampte heel vaak, zonder aanleiding. Het symptoom dat er laatst bij kwam: fasciculaties. Dat zijn kleine spiertrillingen onder de huid. Het voelde soms alsof er echt iets bewoog onder mijn huid, ter hoogte van mijn kuit en bovenbeen.”

Sander gaat binnen twee weken nog eens onder de MRI-scan. “Gelukkig ben ik al veel beter intussen. Ik heb enkel nog trillingen in mijn oog, en die fasciculaties zijn er ook nog. Maar ik moet er wel bij vertellen dat ik grote hoeveelheden magnesium en vitaminen moet slikken om de symptomen te onderdrukken. Als ik daarmee stop, komen de andere symptomen misschien nog terug. Ik hoop dat ik met tijd volledig verlost raak van alles. Mijn dokters bevestigen dat ik ‘pech’ heb gehad door het vaccin, en we zijn aan het onderzoeken hoe ik een vrijstelling kan krijgen van verdere boosters. Ik heb er in elk geval dik spijt van dat ik het vaccin heb genomen. Ik had letterlijk nooit ergens last van daarvoor.”

Anja (56) kreeg blaren over haar hele lichaam: "Ik moest mijn voeten in water weken om mijn kousen te kunnen uitdoen"

Anja had meer dan drie maanden blaren op haar armen en benen.

Anja (56) een nagelstyliste uit Nazarath, kreeg in juni en juli haar Pfizerprikken. “Ik heb ooit nog allergisch gereageerd op een tetanusinenting, maar dat was geen probleem, liet ik me vertellen.”

 Een paar dagen na haar tweede prik, ontdekte Anja blaasjes op haar voet. “Het zag er vrij onschuldig uit, ik had het zelfs nog niet gevoeld. Ik maakte me er dat moment dan ook nog geen zorgen in, maar enkele dagen later stond mijn voet vol. Van de dokter kreeg ik cortisonezalf voorgeschreven, maar die hielp niet. De blaasjes breidden uit. Wekenlang stonden mijn beide voeten, onderbenen, armen en handen vol. Het deed toen heel veel pijn. Ik moest mijn voeten in water steken om mijn kousen los te weken en ze te kunnen uit trekken.” Van dokters kreeg ik verschillende zalven voorgeschreven, van antibioticzalf tot zalf tegen schimmelinfecties, niets hielp. Het was de bedoeling dat ik die enkel op de blaasjes zou aanbrengen, maar ik stond helemaal vol dus ik smeerde gewoon mijn volledige huidoppervlak in."

Dokters hebben me verteld dat ik ‘last heb van bijwerkingen van het vaccin’, maar op mail of papier heb ik dat nooit gekregen, ook al heb ik dat meerdere keren proberen uitlokken.

De dermatoloog schreef Anja naast zalf ook cortisonepillen voor. “In oktober begon het eindelijk opnieuw wat beter te worden. Nu heb ik nog hier en daar een klein blaasje, maar het is gelukkig niet meer te vergelijken met wat het was. Dokters hebben me verteld dat ik ‘last heb van bijwerkingen van het vaccin’, maar op mail of papier heb ik dat nooit gekregen, ook al heb ik dat meerdere keren proberen uitlokken. Mijn booster, daar pas ik voor.”