Verkouden? Met deze trucjes uit grootmoeders tijd ben je er zo weer bovenop!
D e tijd dat een verkoudheid dodelijk kon zijn, ligt gelukkig al zo een dertig à veertig jaar achter ons. Maar dat een verkoudheid lastig kan zijn, zal je zeker wel al ervaren hebben. Nu de zomer definitief voorbij is en de dagen steeds kouder, donkerder en natter worden, duiken ook de eerste verkoudheden weer op. Hèt moment dus om aan je weerstand te werken zodat je minder vatbaar bent voor een verkoudheid.
En wat is dat nu precies ‘weerstand’?
Om het eenvoudig te zeggen beschikt ons lichaam over een soort natuurlijk leger tegen ongewenste indringers: het afweersysteem. Hoe sterker dit is, hoe kleiner de kans dat vreemde indringers of micro-organismen jouw lichaam kunnen binnendringen. En als je dan toch verkouden wordt, zorgt een goede weerstand ervoor dat je er sneller weer bovenop bent. Een gezonde levensstijl is hierbij de basis. Dat gezond en gevarieerd eten met voldoende vers fruit en groenten en regelmatig bewegen de hoekstenen hiervan vormen, is niet nieuw.
Een verkoudheid bestrijden vanuit je bed
Voor wie graag in bed ligt, zal dit als muziek in de oren klinken. Het geheim van een goede weerstand is namelijk voldoende slaap. En met voldoende bedoelen we minstens zeven uur per nacht.
Als je regelmatig zes uur of minder per nacht slaapt, loop je vier keer meer kans op een verkoudheid dan mensen die zeven uur per nacht slapen, bleek uit een studie van de University of California. Dus lekker lui vanuit je bed aan je weerstand werken? Klink goed, toch?
Besmettelijk virus
Het ene moment heb je niks en het volgende moment voelen je ogen waterig aan, gaat je neus lopen en voel je een kriebel in je keel. Vaak is dit de aankondiging van een verkoudheid die veroorzaakt wordt door een virus. Er zijn honderden verschillende virussen die een verkoudheid kunnen veroorzaken. Die heel besmettelijke virussen overleven beter bij vocht en kou, vandaar dat je vaker verkouden wordt in de herfst en de winter. De kunst is om die in de kiem te smoren. En als je dan toch een verkoudheid te pakken krijgt, dan helpen onderstaande middeltjes om er zo snel mogelijk weer vanaf te komen.
Geen medicijn tegen verkoudheid
Medicijnen tegen verkoudheid zijn er niet. Je zult dus moeten wachten tot je lichaam het virus heeft aangepakt en uitgeschakeld. Er zijn wel manieren om je weerstand te verhogen zodat je minder vatbaar bent.
Rust nemen, warme dranken drinken en vooral voldoende drinken, zijn remedies die gekend zijn. Bij het drinken van thee kan je een stuk gember of een beetje honing toevoegen. Gember heeft een pijnstillende en ontstekingsremmende werking en honing werkt verzachtend. Het is bovendien ook lekker!
Voeding eten die ontsteking tegengaat, is voor veel mensen nieuw. Veel voeding, met name kruiden hebben anti-bacteriële en antivirale eigenschappen en helpen daarom bij ontstekingen in je lichaam. Voedingsmiddelen als knoflook, ui, geelwortel, kaneel, kruidnagel, cranberry, gember, citroen, cayennepeper, munt, calendula, echinacea, tijm, oregano en Sint Janskruid kan je in drankjes, soepen en salades verwerken.
Eet bepaalde dingen even niet
Veel voedingsmiddelen belasten je spijsvertering en kosten je lichaam energie bij de vertering waardoor virussen en infecties meer kans krijgen. Hierbij staat suiker op nummer één, maar ook zuivelproducten, koffie, alcohol en vlees.
Snuit je neus beter niet
Een belangrijke tip bij een verkoudheid is het vermijden van het snuiten van je neus. Je kan beter je neus zachtjes optrekken. Wanneer je te hard snuit, kan het slijm in de bijholten terecht komen en dat is niet de bedoeling. Snuit alleen wanneer dit geen moeite kost en snuit elk neusgat afzonderlijk met een papieren zakdoek. Bij vastzittend slijm in je neus kan een neusspray met een oplossing van zeezout verlichting brengen..
Neem een warme douche
Neem een heerlijke, stomend hete douche of een warm bad met eventueel wat eucalyptusolie. De warme damp is goed voor uw luchtwegen en heeft ook nog eens een ontspannende werking op uw lichaam. Het versnelt de genezing van een verkoudheid niet maar kan de klachten van de verkoudheid wel verminderen en de bijholtes en verstopte neus openen.
Zorg voor genoeg frisse lucht
Een verkoudheid verhelpen door koude of frisse lucht te vermijden, werkt averechts. Virussen houden het meest van droge, warme lucht. Ook heeft droge en warme lucht een uitdrogend effect op je slijmvliezen. Zorg daarom voor een goed verlucht huis en trakteer jezelf regelmatig op een verse portie buitenlucht. Wat ook helpt bij een verkoudheid is het vermijden van rookwalmen van rokers. Blijf daarom zo veel mogelijk uit de buurt van sigarettenrook en rook beter niet. De rook zorgt er namelijk voor dat de slijmvliezen geïrriteerd raken en dat zorgt voor een trager herstel.
Pijnstiller als laatste hulpmiddel
Heb je ondanks het opvolgen van deze tips toch nog vervelende klachten? In dat geval kan een pijnstiller zoals Paracetemol helpen. De verkoudheid gaat niet sneller over, maar het onderdrukt wel de pijn die je ervaart door de verkoudheid. Probeer dit enkel in te nemen als het echt niet lukt zonder pijnstiller en raadpleeg altijd de bijsluiter van het geneesmiddel voor de juiste dosering. Succes gewenst!